Hoe wordt duurzaamheid ingezet in de supply chain van koffie?

De knisperende, geurige bonen in je koffiemok komen niet zomaar tot zijn recht – dit is het resultaat van een uitgebreide supply chain die zich over verschillende continenten uitstrekt. De koffie-industrie is divers en rijk aan verschillende processen, die helaas ook een flinke ecologische voetafdruk achterlaten. Om dit te minimaliseren, wordt er al een aantal jaren ingezet op duurzaamheid binnen deze supply chain. Maar hoe wordt duurzaamheid geïntegreerd in de reis van de koffieboon?

1. Duurzame landbouwpraktijken

Het begint allemaal op de koffieplantages, onder meer in Colombia of Ethiopië, waar traditionele massalandbouwpraktijken helaas vaak gepaard gaat met ontbossing en overmatig watergebruik. 

Bij duurzame koffiebonen gaat dat net iets anders, want hier wordt koffie geteeld aan de hand van agroforestry-systemen, waarbij koffie groeit onder de schaduw van inheemse bomen. Dit zorgt niet alleen voor een betere bescherming van de biodiversiteit, maar helpt ook bodemerosie te voorkomen en kan zelfs een waardevolle bijdrage leveren aan de opslag van koolstof! 

2. Waterbeheer

Het verwerken van koffiebonen kan een waterintensief proces zijn. Sterker nog, voor een halve kilo koffie is gemiddeld zo’n 140 liter water nodig, van de teelt tot het eindproduct!

Duurzame producenten zijn daarom druk in de weer om zoveel mogelijk water te recyclen en de gebruikte hoeveelheden te verminderen. Bovendien worden de waterresiduen, rijk aan organisch materiaal, vaak teruggeleid naar de plantages als natuurlijke meststoffen.

3. Fair Trade en ethische inkoop

Duurzaamheid in de koffiesector staat ook gelijk aan het welzijn van alle mensen die bij de teelt betrokken zijn. Dit is wat de Fair Trade-certificering garandeert, door boeren een eerlijke prijs voor hun bonen te geven.

Het stimuleert niet alleen betere arbeidsomstandigheden en eerlijkere lonen, maar helpt ook bij te dragen aan duurzamere landbouwpraktijken. 

4. Vermindering van koffieverspilling

Eenmaal geoogst, krijgt koffie te maken met een reeks processen voordat ze worden verpakt, verscheept en op je wachten in de supermarkt of je favoriete koffiespeciaalzaak.

Koffiebonen ondergaan verschillende keuringen om ervoor te zorgen dat alleen de beste koffie wordt gezet. Dit betekent dat er een potentieel is voor verspilling. Gelukkig hebben duurzame koffiebedrijven verschillende systemen geïmplementeerd om bonen die niet aan de standaard voldoen, te hergebruiken, bijvoorbeeld voor compost of als brandstof!

5. Duurzame verpakkingen

We kunnen er niet omheen. Van de plastic soep in de oceanen tot al het plastic dat niet gerecycleerd kan worden en wordt verscheept naar ontwikkelingslanden in Azië en Afrika. 

Plastic en niet-afbreekbare materialen zijn eveneens een aanzienlijk probleem in de koffie-industrie, en de ontwikkeling van methoden die de milieuschade van verpakkingen verder minimaliseren is dan ook een belangrijke zaak om de duurzaamheid van de toeleveringsketen te verhogen. Hoe? Bijvoorbeeld met verpakkingen die biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn. Dat betekent dat ze geen milieuschade aanbrengen na hun gebruik; zonder schadelijke residuen achter te laten! 

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Rumorsrestaurants
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart